Australia Australia - Marion Barter - Missing After Trip to UK - June 1997 #17

Welcome to Websleuths!
Click to learn how to make a missing person's thread

DNA Solves
DNA Solves
DNA Solves
Status
Not open for further replies.
Not sure what else I signed up for but this is part of the article:

‘Beste lerares van de staat Queensland.’ Die prijs gaat in 1997 naar Marion Barter, 51 jaar, moeder van twee uit Southport, een stadje gelegen in het noordoosten van Australië. Barter is fier op de erkenning. Toch is ze haar Australische leventje meer dan beu. Ze wil er weg, ondanks een dochter van 21 en een zoon van 17.
Barter deelt aan het eind van de lente aan haar kinderen mee dat ze een sabbatical plant, door Europa wil reizen en daarom ook haar huis zal verkopen. Haar huwelijk met voetbalinternational Johnny Warren, down under gekend als Captain Socceroo, is dan al een tijd op de klippen gelopen.
Haar exodus moet duidelijk snel gaan: ze geeft haar ontslag op school, verkoopt haar huis met verlies en neemt amper de tijd om afscheid te nemen van vrienden en familie.
Op zondag 22 juni 1997 geeft een buurman Barter een lift naar het busstation. Na een jaar reizen, zo deelt ze mee aan haar kinderen, zal ze via de Oriënt Express en enkele vluchten terug in Queensland arriveren. Het afscheid is bruusk, alsof ze gebrainwasht is. Haar dochter Sally ziet haar moeder nog in een glimp bij een vreemde man in de auto zitten. En het is niet de buurman.
Via Brisbane vliegt de lerares van het jaar naar Zuid-Korea, en van daar naar London Heathrow. Eind juli ‘97, een maand na de start van haar onverwachte sabbatical, arriveren thuis in Southport nog drie postkaarten. Op 31 juli belt Barter vanuit Tunbridge Wells, een stadje in Kent (Verenigd Koninkrijk), naar haar dochter. Het zal hun laatste gesprek worden.

Pas vele jaren later zal blijken dat Marion Barter al in mei 1997, dus net voor haar vertrek, haar naam heeft laten veranderen in Florabella Natalia Marion Remakel. Opmerkelijk: twee dagen na dat laatste gesprek met haar dochter Sally komt diezelfde mevrouw Remakel Australië opnieuw binnen. Ze geeft aan een getrouwde vrouw te zijn. Met haar twee kinderen neemt ze geen contact op.
In de maanden nadien verdwijnt er elke dag vijfduizend dollar van haar bankrekening. In oktober verdwijnt er nog eens 80.000 dollar. Het geld wordt telkens afgehaald in Byron Bay en in Burleigh Heads, in het zuidoosten van Australië.
Haar familie denkt op dat ogenblik dat ze nog steeds Barter heet én in Europa haar sluimerende depressie uit haar lijf reist. Maar wanneer Barter niet eens naar huis belt voor de achttiende verjaardag van haar zoon, wordt dochter Sally ongerust. Ze neemt contact op met de lokale politie in Australië, maar dat levert niets op. Barter is meerderjarig, vrijwillig vertrokken en (zogezegd) op reis. Er is dus geen reden tot paniek, laat staan tot een internationaal onderzoek, klinkt het.

Meer dan twee decennia gaan voorbij. Al die tijd geeft hun moeder noch onder Barter noch onder de naam Remakel enig teken van leven. Ze lijkt in rook opgegaan. Haar twee kinderen zijn ten einde raad. Dochter Sally klopt op meerdere deuren.

Zo belandt ze ook bij de podcast The lady vanishes, van de Australische nieuwszender 7News. Daar zetten ze Marion Barters verdwijning centraal. Met succes. De druk op de autoriteiten stijgt. De Australische politie zet haar in 2019 – 22 jaar na datum – eindelijk op de lijst van vermiste personen. Wie de gouden tip kan aanleveren, strijkt 330.000 euro op.
Intussen zijn we 62 episodes en twaalf miljoen beluisteringen verder. Met dank aan het onlineforum van de podcast regent het hypotheses, sporen en af en toe bruikbare tips. Een van die tips leidt naar ene Fernand Remakel, destijds een Luxemburgse voetballer. Die had zogezegd in 1994 een annonce in de krant gezet dat hij een relatie zocht met een dame. En ja, Marion Barter zou dat zoekertje beantwoord hebben.
Wanneer Luxemburgse onderzoeksjournalisten hem confronteren met die hypothese, valt de echte Remakel uit de lucht. Wat blijkt? In Australië loopt een man rond die heel hard gelijkt op Remakel, hem ooit ontmoette en een rijbewijs met krek dezelfde naam heeft: een uitgeweken Belg die in 1969 naar Australië is geëmigreerd, en dus rondrijdt onder de naam Remakel, maar eigenlijk Ric Blum heet.

Geconfronteerd met die onthullingen in de podcast geeft Ric Blum toe destijds onder een valse naam een annonce in de krant te hebben gezet. Hij beweert dat hij in ‘68 in Zwitserland een affaire had met Marion Barter, toen ze nog getrouwd was met haar Australische voetballer. Die was, volgens Blum, toen op stage in Zwitserland en zij had hem in de lobby van een hotel verleid. Onderzoek leert dat de Socceroos – het Australische nationale team – inderdaad op Europese voetbalstages gingen én dat Barter haar man vergezelde, maar de data kloppen niet. Voetballer Johnny Warren is in 1968 nooit in Zwitserland geweest.
Het blijkt niet de eerste leugen van Ric Blum. Hij stelt dat ze zoveel jaren later, in 1997, in Australië ook een affaire hebben gehad. “Maar ik beëindigde die, want ik was getrouwd met mijn vierde vrouw.” Waarom Barter dan onder één van zijn aliassen van destijds – Remakel – een nieuw leven was begonnen? Dat kan hij niet zeggen. “Ze heeft allicht mijn rijbewijs gestolen.”
Onderzoek wijst uit dat Ric Blum de allerlaatste persoon is die Barter levend heeft gezien. De onthullingen in de podcast leidden tot een formeel onderzoek door het Australische gerecht. Blum, intussen 83, is onlangs in de rechtbank verhoord als getuige. Op de vraag of hij haar gedood heeft, zegt hij letterlijk: “Ben je gek? Natuurlijk niet.”
Waarom hij destijds, amper een week voor haar verdwijning, Australië verlaat richting Japan onder het alias Richard Lloyd Westbury, kan hij in de rechtbank niet toelichten.
En het mysterie wordt alleen maar groter wanneer twee Australische vrouwen zich melden die de podcast beluisterden en hem formeel op foto herkennen. Een van hen, Janet Oldenburg, verklaart aan de politie dat ze door Blum is opgelicht voor vele tienduizenden euro’s. Ze ondernam vóór 1997 een gelijkaardige trip als Marion Barter. De twee, zo verklaart ze, hadden een haast identieke reisroute, met krek dezelfde stops in het Verenigd Koninkrijk. Ze zegt dat ze al haar geld aan hem kwijtspeelde. De interesse in de levenswandel van Ric Blum wordt er alleen maar groter door.

En de lijst met aliassen ook, zo blijkt uit het onderzoek. ‘Blum’ is in 1969 naar Australië geëmigreerd, onder de Belgische naam Willy Wouters. Vijf jaar later, in 1974, is hij onder de naam Frederick de Hedervary officieel Australiër geworden. Twee Luxemburgse onderzoeksjournalisten onthullen samen met deze krant dat hij effectief als Willy Wouters het levenslicht heeft gezien. Hij is geboren in 1939 in Doornik, als telg van antiekhandelaars, en opgegroeid in een kroostrijk gezin, met ook nog twee halfbroers die de achternaam David dragen.
Uit oude gerechtelijke documenten blijkt dat hij op zijn 26ste voor het eerst is veroordeeld wegens het uitgeven van ongedekte cheques. In 1971 krijgt hij in Rouen van een Franse rechter vier jaar cel. Zijn crimineel parcours bevat naast tal van verkeersinbreuken ook handel in gestolen goederen, fraude en, jawel, identiteitsdiefstal. Van ons land tot Frankrijk en Luxemburg laat hij een crimineel spoor achter. Ook in Marokko belandt hij in ‘76 en ‘77 achter tralies. De Marokkaanse inlichtingendiensten kennen hem ginder als Roger Lauzoney, geboren in Casablanca. Een zoveelste geval van identiteitsdiefstal.

Dat laatste brengt ons terug naar het alias ‘Remakel’. De Belg Willy Wouters baat in de jaren 80 in een Luxemburgs dorpje, Noertzange, een antiekwinkel uit. Hij koopt er (gestolen) goederen op en verkoopt ze met winst. De Luxemburgse voetballer van toen, Remakel, herkent de oplichter als ‘Freddy David’. De gestolen familienaam van zijn halfbroers, dus. Hij geeft zich in Luxemburg uit als fotograaf en handelaar in (gouden) munten.
Afgaand op de tijdstippen valt te concluderen dat hij dus jarenlang onder valse namen van Australië naar Europa en Marokko reisde. Onderzoek legt bloot dat hij in Australië ook jarenlang een pensioen van de Belgische Staat opstrijkt na een ongeval tijdens zijn militaire dienst destijds in Congo.

Fast forward naar september 2006. Ghislaine Dubois-Danlois stapt er het politiekantoor van Tervuren binnen. De Belgische, die haar leven lang in het Vlaams-Brabantse Moorsel woont, heeft geen benul van de verdwijning van Marion Barter aan de andere kant van de wereld. Ze doet aangifte nadat ze opgelicht is door ene Frederic de Hedervary, de Belg die 32 jaar eerder dus officieel Australiër is geworden. Ook van dat laatste heeft ze in 2006 nog geen flauw benul.
Ze maakt in het politiekantoor melding dat De Hedervary haar 70.000 euro armer heeft gemaakt en met de noorderzon is verdwenen. Hoewel de weduwe amper een maand eerder nog stapelverliefd van plan was geweest om met hem te emigreren naar Australië. Tot grote consternatie van haar vier kinderen.
“Ik was een vogel voor de kat”, vertelt de tachtigjarige vrouw aan het Nieuwsblad. Ghislaine Dubois-Danlois woont intussen in Zuid-Frankrijk en is speciaal naar een Brussels café gekomen nadat we haar confronteren met recente foto’s van Ric Blum, alias Frederic de Hedervary, alias ... “Destijds, in 2006, was ik eenzaam. Ik was weduwe, had vier kinderen, was blond, niet onaantrekkelijk en was niet van plan om eeuwig single te blijven.”
En dus, vertelt ze, had ze een annonce in de krant geplaatst, op zoek naar een nieuwe man in haar leven. Van Tinder was nog geen sprake. Het was old school, via een zoekertje in de krant. Er was veel reactie op gekomen, maar vooral die ene handgeschreven brief, in het Frans, zonder spelfouten, had haar aandacht getrokken. Ze was onder de indruk en viel als een blok voor de rijzige man met de blonde lokken die zich voorstelde als een Belgische gendarme die destijds als vrijwilliger in de Vietnamoorlog had gevochten. Als een handelaar ook in gouden munten die veel moest reizen voor zijn werk en vaak in Australië vertoefde.
Het ging allemaal razendsnel. Ghislaine Dubois-Danlois riep haar kinderen op 9 augustus 2006 bij elkaar. “Hier, champagne, dit is mijn nieuwe vriend, met wie ik dra trouwen zal en met wie ik naar Australië zal emigreren.”
Haar schoondochter Alexandra herinnert zich nog dat De Hedervary voor de gelegenheid spaghetti had gemaakt. Niemand die hem voordien ooit had gezien. Haar schoonmoeder blijkt stapelverliefd en geeft aan dat ze haar huis in Moorsel zal verkopen, net als haar auto. Ze was niet op andere gedachten te brengen. “Hij trof me, als ik daar nu op terugkijk, op een handig moment”, vertelt ze. “Ik ben niet dom, ik werkte als verzekeringsagente en had soms vijfhonderd cliënten die ik moest peilen. Ik kende mensen. Maar ja, ik ben naïef geweest.”
De attente spraakwaterval die De Hedervary toen was, wou zogezegd trouwen op Bali. De handgeschreven brief die had geleid tot hun verloving zou hij zogezegd in hun slaapkamer in Australië ophangen. Een verhuisfirma kwam Ghislaines kostbare spullen inladen. Zelfs haar trouwring van destijds verdween in een doos, naast een rist juwelen.

Ze herinnert zich ook nog haarscherp dat hij haar voor de vermeende afreis nog vroeg om haar lever te testen. Opmerkelijk: uit Australische medische dossiers blijkt dat ook Marion Barter in de weken voor haar verdwijning een uitgebreide test van de lever liet uitvoeren. Wilde hij haar vergiftigen? Ghislaine Dubois-Danlois denkt van wel. Haar schoondochter vond destijds een boek van De Hedervary in huis waarin de auteur uitgebreid beschrijft hoe je iemand geruisloos kon vergiftigen.
De enige zekerheid is dat de meesteroplichter als een dief in de nacht verdween met kostbare bezittingen ter waarde van 70.000 euro. “Ik heb hem nog één keer aan de telefoon gehad”, zegt ze. “Zijn letterlijke woorden: Als ik ooit nog van u hoor, zal je weten wat er volgt.”
Van haar klacht, ook bij het Leuvense parket, is nooit iets gekomen. De dader was spoorloos. Uit het gerechtelijke dossier dat we konden inkijken valt niet meteen te concluderen dat er heel hard naar de dader is gezocht. “Mijn geld is weg, maar ik leef. Ik kan enkel hopen dat mijn getuigenis kan vermijden dat er nog slachtoffers vallen.”

In 2013 kreeg ze wel telefoon van de politie van Doornik. Daar was een gelijkaardige klacht binnengelopen, klonk het. Nog een vrouw had er aangifte gedaan. Ze stelde dat ze voor bijna 200.000 euro was opgelicht door een ver familielid die haar overtuigde om te investeren in vastgoed op Bali.

Op 10 april 2012 is de vrouw naar de politie gestapt. In een cafeetje in het Henegouwse Pipaix wil ze bijna elf jaar later ook met ons praten, zij het anoniem. ‘Charlotte’ is naar eigen zeggen beschaamd omdat ze zich destijds zo liet rollen. Op dat ogenblik woonde ‘Ric Blum’ officieel al 43 jaar aan de andere kant van de wereld. Toch duikt hij als Willy Wouters – zijn echte naam, dus – op in geboortestad Doornik.
“Hij is de neef van mijn overleden echtgenoot”, vertelt ze. “De halfbroer van Freddy en Desiré David. Ik had Cousin Willy ooit één keer eerder gezien, jaren terug, op een begrafenis van een familielid.” Ze omschrijft hem als iemand die heel eloquent sprak, iemand met een knap voorkomen. Een charmeur. Zelf heeft ze op dat ogenblik al jaren een goede job in Brussel. Of de twee iets amoureus hadden, laat ze in het midden. Ze zegt dat hij – op doorreis – drie weken bij haar inwoonde. Hij slaagde erin om haar te overtuigen om mee te investeren in vastgoed aan de andere kant van de wereld. “Elk 100.000 euro, goed voor een prachtig huis op Bali. Ik vond het een interessante piste.” In een lokaal bankkantoor haalde ze twee keer 50.000 euro cash af. Hij overtuigde haar ook om te investeren in gouden munten.
De twee spraken af om elkaar in Amsterdam te treffen, om van daar verder naar Bali af te reizen. “Hij wilde al vroeger naar ginder, want hij wilde niet gezien worden met zoveel cash geld”, vertelt ze. Het was de ideale manier om haar geld te doen verdwijnen. Ze vlogen effectief samen naar Bali, zogezegd om daar te gaan investeren. Uit reisdocumenten valt uit te maken dat ze tussen 23 en 29 maart 2012 samen op Bali vertoefden. Op een avond krijgt ‘Charlotte’ van hem een avondje in de wellness cadeau. Intussen gaat hij naar “een afspraak” en komt nooit meer terug.

Het duurt dagen voor ze beseft dat ze aan de andere kant van de wereld al haar spaargeld kwijt is aan een gewiekste meesteroplichter. “Hij had mijn retourtickets al aangekocht en in een kluis van het hotel bewaard”, zegt ze. “Op 1 april 2012 kreeg ik plots een dreigende e-mail van hem. Je overleden man moest me nog een hoop geld. Ik ga deze investering dus voor mezelf houden.” Negen dagen later stapt ze naar de politie. Elf jaar later wacht ze nog steeds op een arrestatie én op een eurocent.

Speurwerk van de makers van The lady vanishes brengt trouwens aan het licht dat “neef Willy” in april 2012 opnieuw opduikt in Australië. Hij stapt er in Sydney zelf naar de politie en diept een verhaal op dat hij zelf beroofd is van 50.000 euro cash. Net op een plek in de stad waar geen videocamera’s hangen. Is ook dit in scène gezet? Onduidelijk.

Ric Blum zelf is intussen 83 jaar. Hij woont nog steeds in Australië met zijn vierde vrouw, met wie hij kinderen heeft. Op foto’s uit 2011 is te zien hoe hij, gehuld in roos hemd en witte flanellen broek, zijn dochter naar het altaar begeleidt. Hij leidde er decennia een zorgeloos leven, tot de podcastmakers hem dus confronteerden met zijn criminele parcours en zijn wirwar aan leugens. Intussen kwam ook aan het licht dat een vorig huwelijk daar strandde nadat zijn toenmalige vrouw overleed na een bizar verkeersongeval. Bewijzen dat er meer aan de hand is, zijn er niet.

Met dank aan twee Luxemburgse onderzoeksjournalisten staat de teller intussen op 30 aliassen in vijftig jaar tijd. 62 podcastepisodes ten spijt en duizenden Australiërs die mee zoeken naar Marion Barter is de lerares uit Southport nog steeds onvindbaar. Het Australische gerecht beslist binnenkort of het Ric Blum officieel in verdenking stelt wegens betrokkenheid bij haar verdwijning. De twee Belgische vrouwen hopen alsnog op een mirakel. “Onze centen zien we nooit meer terug. Maar hij moet gestraft worden.”

Een wanhopige dochter, een true crime podcast die razend populair werd, een gigantische premie voor de gouden tip en een stel misdaadjournalisten die mee speuren naar de waarheid. Dat zijn de ingrediënten voor dit verhaal.
The lady vanishes groeide de voorbije jaren uit tot de meest beluisterde true crime podcast van Australië. Intussen telt de podcast 62 episodes en zijn de afleveringen al meer dan twaalf miljoen keer beluisterd. De podcast is wereldwijd te beluisteren. Met dank aan de dochter van Marion Barter, die ten einde raad via deze weg alsnog een doorbraak hoopt te forceren. Het podcastteam bestaat naast dochter Sally uit twee onderzoeksjournalisten en een producer. Er is een forum waarop luisteraars kunnen discussiëren, zoals bij ons bijvoorbeeld ook gebeurt op het Bende van Nijvel-forum.
Na een reeks tips met linken in Luxemburg beten twee onderzoeksjournalisten uit het Groothertogdom, Yannick Lambert en Tom Rüdell, zich het afgelopen jaar eveneens vast in de zaak. Zij werken voor de Luxemburgse tak van Mediahuis. Zo kwam de zaak ook bij ons op de radar. De afgelopen maanden brachten we het Belgische luik van de meesteroplichter mee in kaart. Op basis van gerechtelijke documenten konden we zijn crimineel parcours reconstrueren en de echte naam van Ric Blum, Willy Wouters, ontdekken. Op die manier kwamen we uit bij twee Belgische slachtoffers.
 
“Best teacher in the state of Queensland.” That award goes in 1997 to Marion Barter, 51, a mother of two from Southport, a town in northeastern Australia. Barter is proud of the recognition. Yet she is more than tired of her Australian life. She wants to leave, despite a 21-year-old daughter and a 17-year-old son.
At the end of spring, Barter informs her children that she is planning a sabbatical, wants to travel through Europe and will therefore also sell her house. Her marriage to football international Johnny Warren, known down under as Captain Socceroo, has been on the rocks for some time.
Clearly, her exodus must be swift: she quits school, sells her home at a loss, and barely takes the time to say goodbye to friends and family.
On Sunday, June 22, 1997, a neighbor gives Barter a lift to the bus station. After a year of travelling, she tells her children, she will arrive back in Queensland via the Orient Express and a few flights. The farewell is brusque, as if she had been brainwashed. Her daughter Sally catches a glimpse of her mother sitting in the car with a strange man. And it's not the neighbor.
The teacher of the year will fly via Brisbane to South Korea and from there to London Heathrow. At the end of July 1997, a month after the start of her unexpected sabbatical, three more postcards arrive at home in Southport. On July 31, Barter calls her daughter from Tunbridge Wells, a town in Kent (United Kingdom). It will be their last conversation.

Only many years later will it become apparent that Marion Barter had her name changed to Florabella Natalia Marion Remakel in May 1997, just before her departure. Remarkable: two days after that last conversation with her daughter Sally, the same Mrs Remakeel re-enters Australia. She claims to be a married woman. She does not contact her two children.
In the following months, $5,000 disappears from her bank account every day. Another $80,000 will disappear in October. The money is always collected in Byron Bay and in Burleigh Heads, in the south-east of Australia.
At that moment, her family thinks that she is still called Barter and that her slumbering depression is traveling out of her body in Europe. But when Barter doesn't even call home for her son's eighteenth birthday, daughter Sally becomes worried. She contacts the local police in Australia, but to no avail. Barter is of age, left voluntarily and (supposedly) traveling. So there is no reason to panic, let alone an international investigation, it sounds.

More than two decades pass. All the while their mother gives no sign of life either under Barter or under the name Remakel. She seems to have gone up in smoke. Her two children are at their wit's end. Daughter Sally knocks on several doors.

That is how she also ends up with the podcast The lady vanishes, from the Australian news channel 7News. There they focus on Marion Barter's disappearance. Successfully. Pressure on the authorities is mounting. The Australian police finally put her on the missing persons list in 2019 – 22 years later. Anyone who can provide the golden tip will earn 330,000 euros.
We are now 62 episodes and twelve million listens further. Thanks to the podcast's online forum, it's raining hypotheses, clues, and the occasional useful tip. One of those tips leads to one Fernand Remakel, a Luxembourg footballer at the time. He allegedly put an advertisement in the newspaper in 1994 that he was looking for a relationship with a lady. And yes, Marion Barter would have answered that ad.
When Luxembourg investigative journalists confront him with that hypothesis, the real Remakel falls from the sky. What seems? In Australia there is a man who is very similar to Remakel, who once met him and has a driving license with the same name: a Belgian expatriate who emigrated to Australia in 1969, and therefore drives around under the name Remakel, but is actually called Ric Blum.

Faced with those revelations in the podcast, Ric Blum admits to having put an advertisement in the newspaper under a false name at the time. He claims he had an affair with Marion Barter in Switzerland in 1968, when she was still married to her Australian footballer. According to Blum, he was on an internship in Switzerland at the time and she had seduced him in the lobby of a hotel. Research shows that the Socceroos – the Australian national team – did indeed go on European football internships and that Barter accompanied her husband, but the dates are incorrect. Soccer player Johnny Warren never visited Switzerland in 1968.
It turns out not to be Ric Blum's first lie. He states that so many years later, in Australia in 1997, they also had an affair. "But I ended it because I was married to my fourth wife." Why then did Barter start a new life under one of his aliases at the time – Remakel? He can't say that. “She hey ft probably stolen my driver's license.”
Research indicates that Ric Blum is the very last person Barter saw alive. The revelations in the podcast led to a formal investigation by the Australian judiciary. Blum, now 83, was recently questioned in court as a witness. When asked if he killed her, he literally says, “Are you crazy? Of course not."
He cannot explain in court why he left Australia for Japan under the alias Richard Lloyd Westbury at the time, barely a week before her disappearance.
And the mystery only deepens when two Australian women who listened to the podcast come forward and formally recognize him in photo. One of them, Janet Oldenburg, explains to the police that she was defrauded by Blum for many tens of thousands of euros. Before 1997 she undertook a similar trip as Marion Barter. The two, she explains, had an almost identical itinerary, with many of the same stops in the UK. She says she lost all her money to him. It only increases the interest in Ric Blum's life.

And so does the list of aliases, according to the research. 'Blum' emigrated to Australia in 1969, under the Belgian name Willy Wouters. Five years later, in 1974, he officially became an Australian under the name of Frederick de Hedervary. Two Luxembourg investigative journalists reveal together with this newspaper that he actually saw the light of day as Willy Wouters. He was born in 1939 in Tournai, a scion of antique dealers, and grew up in a large family, with two half-brothers who bear the surname David.
Old court documents show that he was first convicted of issuing bad checks at age 26. In 1971 he was sentenced to four years in prison by a French judge in Rouen. In addition to numerous traffic violations, his criminal career also includes trafficking in stolen goods, fraud and, yes, identity theft. From our country to France and Luxembourg, he leaves behind a criminal trail. He also ends up behind bars in Morocco in '76 and '77. The Moroccan intelligence services know him over there as Roger Lauzoney, born in Casablanca. Another case of identity theft.

The latter brings us back to the alias 'Remakel'. In the 1980s, the Belgian Willy Wouters ran an antique shop in a Luxembourg village, Noertzange. He buys (stolen) goods on it and sells them at a profit. The Luxembourg footballer of the time, Remakel, recognizes the scammer as 'Freddy David'. The stolen surname of his half-brothers, that is. In Luxembourg he pretends to be a photographer and trader in (gold) coins.
Judging by the times, it can be concluded that for years he traveled from Australia to Europe and Morocco under false names. Research reveals that in Australia he also received a pension from the Belgian State for years after an accident during his military service in Congo at the time.

Fast forward to September 2006. Ghislaine Dubois-Danlois enters the Tervuren police station. The Belgian, who has lived all her life in Moorsel in Flemish Brabant, has no idea of the disappearance of Marion Barter on the other side of the world. She reports after being scammed by one Frederic de Hedervary, the Belgian who officially became an Australian 32 years earlier. In 2006, she still has no idea about the latter.
She reports to the police station that De Hedervary has made her 70,000 euros poorer and has disappeared with the northern sun. Although only a month earlier the widow had planned to emigrate with him to Australia. Much to the consternation of her four children.
“I was a bird for the cat,” the eighty-year-old woman tells Het Nieuwsblad. Ghislaine Dubois-Danlois now lives in the south of France and came to a Brussels café especially after we confronted her with recent photos of Ric Blum, aka Frederic de Hedervary, aka ... “At the time, in 2006, I was lonely. I was a widow, had four children, was blonde, not unattractive, and had no intention of staying single forever.”
And so, she says, she put an advertisement in the newspaper, looking for a new man in her life. There was no mention of Tinder yet. It was old school, through an ad in the newspaper. There had been a lot of reaction to it, but that one handwritten letter, in French, without spelling mistakes, had especially caught her attention. She was impressed and fell in love with the tall, blond-haired man who introduced himself as a Belgian gendarme who had volunteered in the Vietnam War at the time. As a trader also in gold coins who had to travel a lot for his work and often spent time in Australia.
It all went very fast. Ghislaine Dubois-Danlois called her children together on August 9, 2006. “Here, champagne, this is my new
our friend, whom I shall soon marry and whom I shall emigrate to Australia.”
Her daughter-in-law Alexandra still remembers that De Hedervary had made spaghetti for the occasion. No one who had ever seen him before. Her mother-in-law appears to be madly in love and indicates that she will sell her house in Moorsel, just like her car. She couldn't be changed. “Looking back now, he hit me at a convenient time,” she says. “I'm not stupid, I worked as an insurance agent and sometimes had five hundred clients that I had to sound out. I knew people. But yes, I was naive.”
The attentive chatterbox that De Hedervary was then, supposedly wanted to get married in Bali. He supposedly posted the handwritten letter that led to their engagement in their bedroom in Australia. A moving company came to load Ghislaine's valuables. Even her wedding ring from that time disappeared in a box, next to a string of jewels.

She also clearly remembers that he asked her to test her liver before the alleged departure. Remarkable: Australian medical records show that Marion Barter also had an extensive liver test carried out in the weeks before her disappearance. Did he want to poison her? Ghislaine Dubois-Danlois thinks so. At the time, her daughter-in-law found a book by De Hedervary in the house in which the author describes in detail how you could poison someone silently.
The only certainty is that the master swindler disappeared like a thief in the night with valuable possessions worth 70,000 euros. “I spoke to him one more time on the phone,” she says. “His literal words: If I ever hear from you again, you will know what follows.”
Her complaint, also with the Leuven public prosecutor's office, never came to anything. The perpetrator was missing. From the judicial file that we were able to view, it cannot immediately be concluded that a very hard search was made for the perpetrator. “My money is gone, but I'm alive. I can only hope that my testimony can prevent more casualties.”

In 2013, she received a phone call from the Tournai police. A similar complaint had come in there, it sounded. Another woman had reported it. She stated that she had been scammed for almost 200,000 euros by a distant relative who convinced her to invest in real estate in Bali.

On April 10, 2012, the woman went to the police. In a cafe in Pipaix in Hainaut, she also wants to talk to us almost eleven years later, albeit anonymously. 'Charlotte' says she is ashamed because she let herself roll like that at the time. At that time, 'Ric Blum' had officially been living on the other side of the world for 43 years. Yet he turns up as Willy Wouters – his real name – in his hometown of Tournai.
“He is my late husband's cousin,” she says. “The half-brother of Freddy and Desiré David. I had seen Cousin Willy once before, years ago, at a family member's funeral.” She describes him as someone who spoke very eloquently, someone with a handsome appearance. A charmer. At that time she had already had a good job in Brussels for years. Whether the two had something amorous, they leave it in the middle. She says he lived with her for three weeks while passing through. He managed to convince her to invest in real estate on the other side of the world. “Each 100,000 euros, good for a beautiful house in Bali. I thought it was an interesting track.” In a local bank branch, she withdrew 50,000 euros in cash twice. He also convinced her to invest in gold coins.
The two agreed to meet in Amsterdam, to travel from there to Bali. “He wanted to go there earlier, because he didn't want to be seen with so much cash,” she says. It was the ideal way to make her money disappear. They effectively flew to Bali together, supposedly to invest there. Travel documents show that they were together in Bali between 23 and 29 March 2012. One evening, 'Charlotte' receives an evening in the wellness as a gift from him. Meanwhile, he goes to “an appointment” and never comes back.

It takes days before she realizes that on the other side of the world she has lost all her savings to a shrewd master con artist. “He had already bought my return tickets and kept them in a safe at the hotel,” she says. “On April 1, 2012, I suddenly received a threatening e-mail from him. Your late husband still owed me a lot of money. So I will keep this investment for myself.” Nine days later she goes to the police. Eleven years later, she is still waiting for an arrest and for a eurocent.

Investigation by the makers of The lady vanishes also reveals that “cousin Willy” reappears in Australia in April 2012. He goes to the police in Sydney himself and digs up a story that he himself was robbed of 50,000 euros in cash. Just in a place in the city where there are no video cameras. Was this also staged? Ondu
idy.

Ric Blum himself is now 83 years old. He still lives in Australia with his fourth wife, with whom he has children. Photos from 2011 show him, dressed in a pink shirt and white flannel pants, escorting his daughter to the altar. He led a carefree life there for decades, until the podcast makers confronted him with his criminal track record and his tangle of lies. In the meantime, it also came to light that a previous marriage ended there after his wife at the time died after a bizarre traffic accident. There is no evidence that anything else is going on.

Thanks to two Luxembourg investigative journalists, the counter now stands at 30 aliases in fifty years. Despite 62 podcast episodes and thousands of Australians joining the search for Marion Barter, the Southport teacher is still nowhere to be found. The Australian court will soon decide whether to officially charge Ric Blum with involvement in her disappearance. The two Belgian women still hope for a miracle. “We will never see our money again. But he must be punished.”

A desperate daughter, a true crime podcast that became very popular, a huge bounty for the golden tip and a bunch of crime journalists who help to find the truth. Those are the ingredients for this story.
In recent years, The Lady Vanishes has become Australia's most listened to true crime podcast. The podcast now has 62 episodes and the episodes have already been listened to more than twelve million times. The podcast can be listened to worldwide. Thanks to the daughter of Marion Barter, who desperately hopes to force a breakthrough through this route. In addition to daughter Sally, the podcast team consists of two investigative journalists and a producer. There is a forum where listeners can discuss, as is also the case with us on the Bende van Nijvel forum.
After a series of tips with links in Luxembourg, two investigative journalists from the Grand Duchy, Yannick Lambert and Tom Rüdell, also bit into the case last year. They work for the Luxembourg branch of Mediahuis. That's how the case came on our radar. In recent months we have mapped out the Belgian part of the master scammer. Based on court documents, we were able to reconstruct his criminal trajectory and discover Ric Blum's real name, Willy Wouters. That way we ended up with two Belgian victims.
 
While the Google Translate version is awkward, it catches completely the madness of the entire story and the peripatetic crime sprees of RB/AKA. It just gets worse and worse. In a sense the details or translation don't matter if the story can gain legs, find new victims, create enough buzz so the authorities are shamed into action. In fact, it seems to me an Australian journalist would have a brilliant story just reacting to THIS story. I smell a Netflix doc before long. If RB/AKA is not brought to justice, the mess will humiliate and destroy his family. There is no way to contain the story now. No privacy, so slander and libel-- just the truth coming down the pike for the deHedevary family.

Thank you @HinterlandObserver. We'll set up a fund to repay you for whatever you signed up for :)
 
Not behind a paywall. I translated the bit below using google tranlaste in Google Chrome.
Because of the WS rules I don't think I should copy all of it here.

It's a long article. Belgian news outlet



A quarter of a century after the Australian teacher Marion Barter (51) mysteriously disappeared in 1997, according to Mediahuis, the trail leads to a Belgian man who is described as a 'master con artist'. That track is not new. Australia was already under the spell of the fascinating case last year.

According to Mediahuis, it concerns 'a criminal' who, under no fewer than thirty aliases, left behind a trail of deceit, theft, seduction and, above all, deception in numerous countries. This is the result of a study conducted by Mediahuis in collaboration with two colleagues from Luxembourg. The journalists: “He plucked at least two Belgian women financially. Will he remain elusive in his old age?”

Specifically, it concerns Willy Wouters (°39) or Ric Blum as he lives in Australia. Or Fernand Remakel, Fernand Coppenolle, Willi Wouters, Willy Wouters (real name), Frederick De Hedervary, Rick West, Ric West, Frederik De Hereditary, Willy Coppenolle, Ric Blums, Ricky David, Freddie David, Chaim de Hedervary, Bernard du Pont, Christopher du Pont, Tony Greca, Christopher Steinor Roger Louzoney. And we forget a lot of other names or variations on those names.
 
Not behind a paywall. I translated the bit below using google tranlaste in Google Chrome.
Because of the WS rules I don't think I should copy all of it here.

It's a long article. Belgian news outlet



A quarter of a century after the Australian teacher Marion Barter (51) mysteriously disappeared in 1997, according to Mediahuis, the trail leads to a Belgian man who is described as a 'master con artist'. That track is not new. Australia was already under the spell of the fascinating case last year.

According to Mediahuis, it concerns 'a criminal' who, under no fewer than thirty aliases, left behind a trail of deceit, theft, seduction and, above all, deception in numerous countries. This is the result of a study conducted by Mediahuis in collaboration with two colleagues from Luxembourg. The journalists: “He plucked at least two Belgian women financially. Will he remain elusive in his old age?”

Specifically, it concerns Willy Wouters (°39) or Ric Blum as he lives in Australia. Or Fernand Remakel, Fernand Coppenolle, Willi Wouters, Willy Wouters (real name), Frederick De Hedervary, Rick West, Ric West, Frederik De Hereditary, Willy Coppenolle, Ric Blums, Ricky David, Freddie David, Chaim de Hedervary, Bernard du Pont, Christopher du Pont, Tony Greca, Christopher Steinor Roger Louzoney. And we forget a lot of other names or variations on those names.
“Blum was specifically born in Tournai on July 9, 1939 as Willy David Wouters to Abel Wouters and Maria Coppenolle.”
 
Status
Not open for further replies.

Staff online

Members online

Online statistics

Members online
188
Guests online
3,345
Total visitors
3,533

Forum statistics

Threads
604,603
Messages
18,174,444
Members
232,746
Latest member
OffTrailMeanderer
Back
Top